Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК)

...
Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

АЗП: Неправомерно се принуждават хората да плащат глоби на границата

Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК) за противозаконното прекъсване на границите на България поради неплатени санкции към КАТ.  Според организацията това нарушава свободното напредване в Европейския съюз . " Подкрепяме мнението на Омбудсмана на Република България Диана Ковачева, че углавен фиш няма проблем да бъде връчен на границата, само че не и да бъде неразрешено на хората да преминат, в случай че откажат да платят. Според нас се нарушава още и самата българската Конституция, защото те стопират да упражниш своето конституционно право да напуснеш страната ", показват от Асоциацията.
Според членовете й, подхванатите ограничения " връщат България във времето на комунизма ", когато не всички са имали възможностат да излизат отвън България. " Основното ни право като жители на Европейски Съюз е свободното напредване и това е признато у нас при присъединението си към общността. Държавата, в лицето на Министерство на вътрешните работи и КАТ, би трябвало да измисли други способи да си събира санкциите, за което да вземем за пример има Национална организация по приходите (НАП) или други способи ", разясняват от организацията.
На 26.06.20 година изтече срокът на публичното разискване на следващия законопроект за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). " Промените дават голямо преимущество на Министерство на вътрешните работи в активността им по събирането на парите от санкциите и актовете, наложени по пътищата за всевъзможни нарушавания. Промяната се прави с една едничка цел - да направи процедурата по налагането на санкции за пътни нарушавания и събирането им по-лека. В новия текст на чл.186 д.(1) се споделя следното: " Фишове за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване и електронните фишове по този закон се връчват по един от следните способи: 1. при съставянето им от контролните органи, когато се издават в наличието на нарушителя; 2. с предложено писмо с противоположна квитанция, от лицензиран пощенски оператор, когато се сформират в неявяване на нарушителя ". В същия текст се разяснява, че когато нарушителят не е открит на адреса му при второ посещаване, се слага известие на видно място, което го уведомява, че фишът за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване или електронният фиш може да бъде получен в 7-дневен период в съответната конструкция на Министерство на вътрешните работи ", показват от Асоциаацията.
И допълват, че фишът за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване и електронният фиш се смятат за постоянно връчени с приключване на този период. Това ще се удостоверява с протокол за визитата на адреса, който ще съдържа по кое време, къде, кой го е съставил, имената на съставителя, всички дейности по визитата на съответния адрес, с точна дата, час и минута. Така всички ще би трябвало да наблюдават таблата във входовете си. От АЗП предлагат тези дейности да бъдат реализирани по сегашен адрес на местоживеене, а не на адрес по регистрация, тъй като доста хора в действителност не са на него. След като бъде връчен по този метод, стартира да тече 14-дневен период, в който фишът може да се апелира. Накрая, в границите на месец санкцията към този момент ще се насочва към Национална агенция за приходите за наложително събиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР